Hadith Encyclopediaبحث عن

Tuesday, July 20, 2010

Pas tolak perantara, tetap tidak akan bersatu dengan UMNO

Allah jualah tempat kita minta pertolongan!

وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَى وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ

"Dan bantu-membantulah kamu dalam kebaikan dan taqwa, dan jangan bantu-membantu dalam dosa dan permusuhan."
[al-Maaidah:2]

Saya berharap PAS dapat mengubah pendirian mereka. Walaupun PAS dan UMNO tidaklah sama dari segi dasar, namun bukankah itu juga benar di antara PAS dan DAP? Kerjasama dengan DAP telah menjatuhkan maruah PAS, pada hakikatnya!
Bukankah nasihat kawan lebih senang diterima daripada nasihat lawan? Memang benar Islam anjurkan kita terima kebenaran daripada sesiapapun walaupun daripada syaitan, namun kerjasama yang hakiki, seperti yang dianjurkan oleh Allah di dalam ayat di atas mestilah dijadikan kayu ukur.
Di antara UMNO dan DAP, yang mana satu yang kita dapat bekerjasama dengan mereka dalam "kebaikan dan taqwa", walaupun 20%?
Sekiranya kita andaikan bahawa UMNO hanya 20% betul mengikut ajaran, bagaimana pula dengan DAP?
Yang mana satu lebih berhak kita bersatu dengannya: orang Islam fasik (andaian) atau kafir yang menentang Islam?
Yang mana satu di antara UMNO dan DAP yang boleh PAS amalkan bersama-sama ayat al-Quran di bawah?


يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ وَأُولِي الْأَمْرِ مِنْكُمْ فَإِنْ تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللَّهِ وَالرَّسُولِ إِنْ كُنْتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ ذَلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلًا
"Wahai orang-orang yang beriman! Patuhi Allah dan patuhi Rasul dan ulul-amri (ulama dan pemerintah). Apabila kamu berselisih pendapat maka kembalilah kepada Allah (Quran) dan Rasul (Sunnah) sekiranya kamu beriman kepada Allah dan Hari Akhirat. Itulah yang sebaik-baiknya dan sebaik-baik tafsiran."
[an-Nisa': 59]

Bukankah ini cara terbaik untuk bersatu?
Berikanlah keyakinan dengan ayat-ayat Allah...

---------------------------------- Quote
Pas tolak perantara, tetap tidak akan bersatu dengan UMNO: Tuan Ibrahim

SHAH ALAM - Pas tetap tidak akan menjalin kerjasama politik bersama UMNO walaupun Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria campur tangan dan bersedia menjadi perantara agar dua parti itu bersatu demi perpaduan umat Islam.

Naib Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, tidak timbul isu siapa yang perlu dipilih menjadi perantara merealisasikan kerjasama itu kerana dasar yang dibawa UMNO yang tidak akan diterima oleh Pas.

Menurutnya, apa yang diperjelaskan oleh Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat adalah jelas bahawa UMNO dan Pas tidak mungkin akan menjalin kerjasama dan sebagai Mufti bukanlah bidang kuasa Harussani untuk mencampuri isu politik antara Pas dan UMNO.

“Sebelum ini mereka kata, Nik Abdul Aziz sedia bekerjasama dengan UMNO, sedangkan apa yang beliau maksudkan adalah berhubung kerjasama dulu hala antara Kerajaan Kelantan dan Kerajaan Pusat.

“Perkara ini tidak akan berlaku sama sekali. Pas tetap dengan pendirian ini (menolak kerjasama dengan UMNO) biarpun sesiapa sahaja menjadi perantara,” katanya ketika dihubungi :Sinar Harian:, semalam.

Kelmarin, Harussani menyatakan kesediaan menjadi perantara bagi pertemuan pemimpin Pas dan UMNO demi perpaduan umat Islam walaupun terdapat pihak yang tidak menyenangi usaha murninya itu.

Beliau berkata, masih ada harapan ke arah perpaduan orang Melayu jika bijak mengutamakan perkara yang lebih penting ke arah mencapai matlamat ini . Bagaimanapun katanya, beliau bukan orang politik dan tidak mempunyai hak untuk menentukan perkara berkenaan bagi kedua-dua belah pihak.

Harussani menjelaskan setakat perbezaan pendapat, ia adalah rahmat kerana perbezaan itu boleh membawa kepada kemajuan.

Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub juga menegaskan kerjasama antara dua parti itu tidak akan berlaku sama sekali.

“Pas tidak berminat dalam isu ini. Biarlah ada pihak lain mahu Pas berbaik dengan UMNO. Namun, keputusan tersebut adalah muktamad,” katanya.

No comments:

Post a Comment